Teknik

Mobilt bredband » Teknik

Gammal mobiltelefonHär kan du läsa om de krångliga förkortningar som du säkert har stött på.
Läs historian bakom dagens teknik och hur allt startade år 1981 med en teknik som kallas NMT.

1G -NMT

Nordiskt mobiltelefonisystem utvecklades av Nordiska mobiltelefonigruppen och var en gemensam standard för de nordiska länderna som infördes 1981.
NMT brukar benämnas första generationens mobiltelefoni.

Det har funnits två varianter av NMT: NMT 450 samt NMT 900.
Det senare kallades även ficktelefonsystemet och introducerades 1987 och upphörde till förmån för GSM den 31 december 1999.
NMT 450 stängdes officiellt ned i Sverige 31 december 2007.

2G - GSM

Globalt system för mobil kommunikation, groupe spécial mobile, ersatte NMT i stora delar utav Europa och blev därför andra generationens mobiltelefoni.
1991 startade de första kommersiella tjänsterna som baserades på GSM-tekniken . GSM var speciellt eftersom den skiljde på tal- och datatrafik.

3G - Mobilt internet

Ericsson Tower Tube3G, eller 3:e generationens mobiltelefoni som den även kallas, är en teknik som ger en teoretisk överföringshastighet på upp till 2 Mbits/s. Genom att använda HSDPA (High-Speed Packet Access), även kallat turbo-3G, kan man komma upp till 14Mbit/s.

Den största skillnaden som en vanlig användare märker av gentemot tidigare GSM är att hastigheten är cirka 40 gånger större med 3G vilket möjliggör den högre överföringshastigheten. Eftersom man med 3G kan skicka filer medans man har ett vanligt röstsamtal spåddes videosamtal bli 3G:s främsta fördel.
Detta visade sig dock inte vara fallet utan användarna använde tekniken främst till att ladda hem musik och andra applikationer, något som har lett till att man idag även kallar 3G för mobilt bredband.

4G

Detta är fjärde generationens mobiltelefoni som kommer att klara av ännu högre överföringshastigheter.
4G bygger på 3GPP LTE (Long Term Evolution), ett projekt som ska optimera 3G på ett flertal punkter samt så mycket som möjligt gå mot TCP/IP.